Suita: Aria, pamiętasz coś jeszcze z czasów, kiedy byłaś majańską księżniczką? Jak opowiadałaś o zegarze gwiezdnym? Może jakieś jedzonko?
Aria: Pamiętam parę potraw, ale tutaj nie ma potrzebnych składników, np.pączków czy kwiatów kakaowca. Raczej są nie do zdobycia.
Suita: Szkoda. A może można zdobyć jakieś zamienniki?
Aria: Jest jeden taki napój. Przygotuję recepturę.
…
- Opis:
- Napój zawierający kukurydzę i czekoladę.
- Podawanie:
- Cały rok, ale szczególnie w zimie. Do śniadania. Pasuje do słodkiego pieczywa. Podawać bardzo gorące.
- Porcja dla:
- 4 osób.
- Czas wykonania:
- 15 min.
- Trudność:
- Łatwe do przyrządzenia, ale łatwo się przypala.
- Składniki:
-
- 250 g masy z białej kukurydzy, takiej jak na tortillę.
Jeśli brak jest mąki białej można użyć żółtej. - 1 litr wody.
- 1,5 tabliczki czekolady (nie mlecznej) w postaci wiórków lub proszku.
- cukier do smaku.
- 250 g masy z białej kukurydzy, takiej jak na tortillę.
- Wykonanie:
-
- Dodaj 2/3 wody do masy kukurydzianej i wymieszaj (do mieszania najlepiej używać drewnianej łyżki).
- Postaw na ogniu i zagotuj dość często mieszając.
- Gotuj przez kilka minut, dość często mieszając.
- Dodaj czekoladę, cukier i jeśli konieczne resztę wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Zestaw z ognia i wymieszaj mikserem, aż do spienienia. Do miksera wlewaj stopniowo, upewniwszy się, że naczynie miksera wytrzyma temperaturę masy. Jeśli nie jesteś pewny, miksuj metalowym mieszadłem bezpośrednio w naczyniu, w którym przygotowywałeś napój.
- Podaj od razu bardzo gorące.
- Przygotowanie masy kukurydzianej na tortillę:
-
- Jeśli używasz mąki białej:
- użyj 250 g mąki i 350 g letniej wody + 2 łyżeczki masła lub oliwy.
- Jeśli używasz mąki żółtej:
- 150 g mąki kukurydzianej i 1/2 łyżeczki soli umieść w głębokim naczyniu.
- Dodaj stopniowo 200 ml letniej wody, stale mieszając drewnianą łyżką (lub ugniatając ręką) aż do uzyskania jednolitej, wilgotnej masy.
- Przykryj i pozostaw na 15 min.
- Nadwyżkę masy możesz przeznaczyć na tortillę1:
- Nadwyżkę masy umieść pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia i rozwałkuj na placek grubości placka ziemniaczanego.
- Zdejmij górną warstę papieru, umieścić placek na powierzchni teflonowej (patelnia, naczynie do kuchenki mikrofalowej) bez dodawania tłuszczu.
- Zdejmij górną wartwę papieru.
- Jesli używasz patelni piecz na średnim ogniu od 1/2 do 1 min z każdej strony.
- Jeśli używasz piekarnika wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na około 10 min.
1Meksykańska tortilla jest plackiem z kukurydzy, używanym jako pieczywo, podczas gdy hiszpańska tortilla jest zapiekanką z pokrojonych ziemniaków z różnymi dodatkami.
Suita: Na nic taki przepis. Jack Russell Terriery nie lubią kukurydzy i nie mogą jeść czekolady, gdyż jest trująca dla psów.
Aria: Wiem. Ale pamiętam tylko ludzkie potrawy. Wydrukujemy i podrzucimy przepis naszej Pani. Może przygotuje i powie czy to smaczne czy nie …
Suita: Świetny pomysł. Ale mam nadzieję, że przypomną ci się ludzkie potrawy, które są jadalne dla psów.