Suita: Aria, pamiętasz coś jeszcze z czasów, kiedy byłaś majańską księżniczką? Jak opowiadałaś o zegarze gwiezdnym? Może jakieś jedzonko?
Aria: Pamiętam parę potraw, ale tutaj nie ma potrzebnych składników, np.pączków czy kwiatów kakaowca. Raczej są nie do zdobycia.
Suita: Szkoda. A może można zdobyć jakieś zamienniki?
Aria: Jest jeden taki napój. Przygotuję recepturę.

Opis:
Napój zawierający kukurydzę i czekoladę.
Podawanie:
Cały rok, ale szczególnie w zimie. Do śniadania. Pasuje do słodkiego pieczywa. Podawać bardzo gorące.
Porcja dla:
4 osób.
Czas wykonania:
15 min.
Trudność:
Łatwe do przyrządzenia, ale łatwo się przypala.
Składniki:
  • 250 g masy z białej kukurydzy, takiej jak na tortillę.

    Jeśli brak jest mąki białej można użyć żółtej.
  • 1 litr wody.
  • 1,5 tabliczki czekolady (nie mlecznej) w postaci wiórków lub proszku.
  • cukier do smaku.
Wykonanie:
  1. Dodaj 2/3 wody do masy kukurydzianej i wymieszaj (do mieszania najlepiej używać drewnianej łyżki).
  2. Postaw na ogniu i zagotuj dość często mieszając.
  3. Gotuj przez kilka minut, dość często mieszając.
  4. Dodaj czekoladę, cukier i jeśli konieczne resztę wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  5. Zestaw z ognia i wymieszaj mikserem, aż do spienienia. Do miksera wlewaj stopniowo, upewniwszy się, że naczynie miksera wytrzyma temperaturę masy. Jeśli nie jesteś pewny, miksuj metalowym mieszadłem bezpośrednio w naczyniu, w którym przygotowywałeś napój.
  6. Podaj od razu bardzo gorące.
Przygotowanie masy kukurydzianej na tortillę:
  • Jeśli używasz mąki białej:
  • użyj 250 g mąki i 350 g letniej wody + 2 łyżeczki masła lub oliwy.
  • Jeśli używasz mąki żółtej:
  • 150 g mąki kukurydzianej i 1/2 łyżeczki soli umieść w głębokim naczyniu.
  • Dodaj stopniowo 200 ml letniej wody, stale mieszając drewnianą łyżką (lub ugniatając ręką) aż do uzyskania jednolitej, wilgotnej masy.
  • Przykryj i pozostaw na 15 min.
  • Nadwyżkę masy możesz przeznaczyć na tortillę1:
    • Nadwyżkę masy umieść pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia i rozwałkuj na placek grubości placka ziemniaczanego.
    • Zdejmij górną warstę papieru, umieścić placek na powierzchni teflonowej (patelnia, naczynie do kuchenki mikrofalowej) bez dodawania tłuszczu.
    • Zdejmij górną wartwę papieru.
    • Jesli używasz patelni piecz na średnim ogniu od 1/2 do 1 min z każdej strony.
    • Jeśli używasz piekarnika wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na około 10 min.

1Meksykańska tortilla jest plackiem z kukurydzy, używanym jako pieczywo, podczas gdy hiszpańska tortilla jest zapiekanką z pokrojonych ziemniaków z różnymi dodatkami.
Suita: Na nic taki przepis. Jack Russell Terriery nie lubią kukurydzy i nie mogą jeść czekolady, gdyż jest trująca dla psów.
Aria: Wiem. Ale pamiętam tylko ludzkie potrawy. Wydrukujemy i podrzucimy przepis naszej Pani. Może przygotuje i powie czy to smaczne czy nie …
Suita: Świetny pomysł. Ale mam nadzieję, że przypomną ci się ludzkie potrawy, które są jadalne dla psów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *