Suita: Aria, pamiętasz coś jeszcze z czasów, kiedy byłaś majańską księżniczką? Jak opowiadałaś o zegarze gwiezdnym? Może jakieś jedzonko?
Aria: Pamiętam parę potraw, ale tutaj nie ma potrzebnych składników, np.pączków czy kwiatów kakaowca. Raczej są nie do zdobycia.
Suita: Szkoda. A może można zdobyć jakieś zamienniki?
Aria: Jest jeden taki napój. Przygotuję recepturę.

Opis:
Napój zawierający kukurydzę i czekoladę.
Podawanie:
Cały rok, ale szczególnie w zimie. Do śniadania. Pasuje do słodkiego pieczywa. Podawać bardzo gorące.
Porcja dla:
4 osób.
Czas wykonania:
15 min.
Trudność:
Łatwe do przyrządzenia, ale łatwo się przypala.
Składniki:
  • 250 g masy z białej kukurydzy, takiej jak na tortillę.

    Jeśli brak jest mąki białej można użyć żółtej.
  • 1 litr wody.
  • 1,5 tabliczki czekolady (nie mlecznej) w postaci wiórków lub proszku.
  • cukier do smaku.
Wykonanie:
  1. Dodaj 2/3 wody do masy kukurydzianej i wymieszaj (do mieszania najlepiej używać drewnianej łyżki).
  2. Postaw na ogniu i zagotuj dość często mieszając.
  3. Gotuj przez kilka minut, dość często mieszając.
  4. Dodaj czekoladę, cukier i jeśli konieczne resztę wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  5. Zestaw z ognia i wymieszaj mikserem, aż do spienienia. Do miksera wlewaj stopniowo, upewniwszy się, że naczynie miksera wytrzyma temperaturę masy. Jeśli nie jesteś pewny, miksuj metalowym mieszadłem bezpośrednio w naczyniu, w którym przygotowywałeś napój.
  6. Podaj od razu bardzo gorące.
Przygotowanie masy kukurydzianej na tortillę:
  • Jeśli używasz mąki białej:
  • użyj 250 g mąki i 350 g letniej wody + 2 łyżeczki masła lub oliwy.
  • Jeśli używasz mąki żółtej:
  • 150 g mąki kukurydzianej i 1/2 łyżeczki soli umieść w głębokim naczyniu.
  • Dodaj stopniowo 200 ml letniej wody, stale mieszając drewnianą łyżką (lub ugniatając ręką) aż do uzyskania jednolitej, wilgotnej masy.
  • Przykryj i pozostaw na 15 min.
  • Nadwyżkę masy możesz przeznaczyć na tortillę1:
    • Nadwyżkę masy umieść pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia i rozwałkuj na placek grubości placka ziemniaczanego.
    • Zdejmij górną warstę papieru, umieścić placek na powierzchni teflonowej (patelnia, naczynie do kuchenki mikrofalowej) bez dodawania tłuszczu.
    • Zdejmij górną wartwę papieru.
    • Jesli używasz patelni piecz na średnim ogniu od 1/2 do 1 min z każdej strony.
    • Jeśli używasz piekarnika wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na około 10 min.

1Meksykańska tortilla jest plackiem z kukurydzy, używanym jako pieczywo, podczas gdy hiszpańska tortilla jest zapiekanką z pokrojonych ziemniaków z różnymi dodatkami.
Suita: Na nic taki przepis. Jack Russell Terriery nie lubią kukurydzy i nie mogą jeść czekolady, gdyż jest trująca dla psów.
Aria: Wiem. Ale pamiętam tylko ludzkie potrawy. Wydrukujemy i podrzucimy przepis naszej Pani. Może przygotuje i powie czy to smaczne czy nie …
Suita: Świetny pomysł. Ale mam nadzieję, że przypomną ci się ludzkie potrawy, które są jadalne dla psów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *